صفر تا صد بیماری لپروزیس مرکبات

0

بیماری لپروزیس مرکبات ، یکی از مهمترین بیماریهای مرکبات قرنطینه ای می باشد که یک خطر جدی برای صنعت مرکبات به حساب می آید. این ویروس باعث ایجاد خسارت به برگ، شاخه و میوه می شود. علایم بیماری به صورت زخم روی شاخه ، برگ و میوه ظاهر می شود و شدت علایم بسته به رقم مرکبات متفاوت است.

بیماری لپروزیس مرکبات

بیماری لپروز در لیست بیماری های ویروسی محصولات کشاورزی قرار گرفته است و صنعت مرکبات را به خطر می اندازد. عامل این بیماری ویروس لپروزیس است. این بیماری به صورت مکانیکی از یک گیاه به گیاه دیگر منتقل می شود. کنه ها مهمترین عامل انتقال این بیماری هستند.

میوه های آلوده به این ویروس ارزش بازار پسندی کمی دارند.

بیماری لپروزیس مرکبات

عامل بیماری لپروزیس مرکبات

ویروس لپروز مرکبات بسته به نوع عامل متفاوت می باشد. ویروس لپروزیس مرکبات نوع سیتوپلاسمی (CiLV-C) و ویروس لپروز مرکبات نوع هسته ای (CiLV-N) که به وسیله کنه های جنس Brevipalpus انتقال می یابند. نوع سیتوپلاسمی شامل دو نوع می باشد: سیتوپلاسمی نوع یک (Cilv-C1) که رایج تر است و سیتوپلاسمی نوع دو (CiLV-C2) که در کلمبیا یافت شده است.

سابقه بیماری

عامل بیماری لپروزیس مرکبات از بیشتر نواحی مرکبات خیز جهان گزارش شده است. این ویروس یکی از مخرب ترین بیماریهای مرکبات در آمریکا محسوب می شود. این ویروس یک بیماری بومی در چندین کشور آمریکای جنوبی بوده که اخیرا در آمریکای شمالی مانند مکزیک نیز انتشار یافته است.

انتقال

این ویروس به سختی با روش مکانیکی از یک گیاه به گیاه دیگر یا میزبان علفی انتقال می یابد و مهمترین روش انتقال آن، انتقال به وسیله کنه های جنس Brevipalpus می باشد (شکل ۲۶). همه مراحل سنی کنه قادر به انتقال ویروس می باشند. کنه هایی که تازه از تخم در آمده اند به منظور به دست آوردن ویروس، باید روی یک گیاه آلوده تغذیه کنند.

کنه ها پس از تغذیه از گیاه آلوده، قابلیت انتقال آن به گیاه سالم را دارند. این ویروس به طور سیستمیک در گیاه حرکت نمی کند و هر زخم همراه با یک کنه ای است که از آن تغذیه می کند.

سایر مطالب:

ترک خوردن میوه مرکبات و عوامل موثر بر آن

همه چیز درباره آفت سپردار واوی مرکبات و چگونگی کنترل آن

علایم بیماری لپروزیس مرکبات

علایم لپروز مرکبات معمولا به صورت زخم های گرد تا بیضی شکل روی میوه، برگ و شاخه دیده می شوند که شدت آن بسته به رقم مرکبات و ناحیه آن متفاوت است.

زخم های برگی معمولا گرد و دارای یک نقطه مرکزی قهوه ای تیره با ۲ تا ۳ میلیمتر قطر می باشند که به وسیله هاله سوخته احاطه شده اند.

کنترل

روش کنترل این ویروس اساسأ از طریق کنترل کنه ناقل می باشد. بیشتر کنه کشها که برای کنترل کنه ها استفاده می شوند، مؤثرند.

از روش های دیگر کنترل بیماری لپروز مرکبات، برقراری اقدامات قرنطینه ای، توسعه ی برنامه های تشخیصی برای تشخیص و شناسایی سریع عامل بیماری و آشنا نمودن باغدارن با علایم ادامه بیماری می باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )