آبیاری تحت فشار ، مزایا و معایب
آبیاری تحت فشار، بطور کلی به هر روش آبیاری گفته می شود که درآن آب با فشاری بیش از یک اتمسفر ( فشار نسبی ) در سطح اراضی بوسیله لوله توزیع شود گفته می شود .
در یک نوع تقسیم بندی ساده ، روشهای آبیاری به دو نوع آبیاری ثقلی و آبیاری تحت فشار تقسیم خواهد شد .آبیاری تحت فشار نیز به دو نوع آبیاری بارانی و آبیاری قطره ای قابل تفکیک است.
آبیاری تحت فشار چیست؟
دستگاه آبیاری کم فشار به این صورت است که با قرار دادن لوله برای پخش و انتشار آب و موارد استفاده از آن در روشهای آبیاری سطحی میباشد که آب از طریق لولههای اصلی که برای این منظور تعبیه شده است تا به محل کرت انتقال پیدا کند.
سپس آب در سطح کرت طبق نیروی ثقل زمین پخش میشود و با نفوذ به صورت تدریجی در خاک ریشههای گیاه را مرطوب میکند.
آبیاری کم فشار سیستمی است که نهایت فشار آن کمتر از ۱۰ متر است.
از کاربردهای مهم روش آبیاری کم فشار که از آن به عنوان یکی از روشهای آبیاری برای بعضی از مناطق استفاده میشود، به این صورت است که توزیع آب در شبکه توسط خطوط لوله کم فشار انجام میشود و آبیاری داخل مزارع به روش آبیاری سطحی انجام میشود.
مزیتهای آبیاری تحت فشار
– در این نوع شیوه آبیاری، آب از طریق به کار بردن لولههایی در سطح زیرین زمین به سایر قسمتهای دیگر زمین پخش میشود.
– در آبیاری تحت فشار دیگر علفهای هرز در مزارع و باغات را مشاهده نخواهید کرد.
در این شیوه آبیاری قطرهها تنها قسمتی از زمینی که گیاه در آن آبیاری شده است و سایر قسمتهای خشک باقی میماند و در نهایت علفهای هرز کمتر رشد میکنند.
-در روش آبیاری تحت فشار میتوان زمینهای ناهموار و نامرغوب را به خوبی آبیاری نمود.
– از دیگر روشهای آبیاری تحت فشار استفاده بهینه از آب است که باعث میشود در کل هزینهها صرفهجویی شود.
– در آبیاری تحت فشار میتوان در تمام مدت شبانه روز از این روش استفاده نمود و سطح گستردهای از اراضی کشاورزی را آبیاری نمود.
– با آبیاری زمینهای کشاورزی میتوان همزمان عملیات کودپاشی و سم پاشی محصولات کشاورزی را انجام داده و به یک میزان سم و کود پاشی در مزارع را انجام داد.
– با استفاده از روش آبیاری تحت فشار میتوان اقدام به آبیاری خاکهای شنی و خاکهای رس نمود و از تجمع املاح و شوری سطح خاک پیشگیری کرد.
معایب آبیاری تحت فشار
معایب سیستم آبیاری تحت فشار عبارتند از:
۱) هزینه زیادی را میطلبد به همین خاطر میتوان گفت که این روش مقرون به صرفه نیست.
۲) در زمان که باد شدید باشد و یا هوا بیش از حد گرم و خشک باشد، آبیاری کردن به روش بارانی درست نیست و باید آبیاری را به زمان دیگری موکول کنید.
آبیاری بارانی بهتر است در فصل سرد سال انجام شود که هوا از خنکی بیشتری برخوردار است. استفاده از با کیفیتترین تجهیزات آبیاری بارانی میتواند موفقیت روند آبیاری را تضمین کند.
۳) اگر بخواهیم از آب به شکل حقابه استفاده کنیم باید یک استخر بسازید و آب موردنیاز برای آبیاری را در آن ذخیره کنید تا در صورت آبیاری از آن با استفاده از پمپی که داخل لولهها است، منتقل کنید و اقدام به آبیاری کنید.
۴) اگر آبی که برای آبیاری استفاده میکنید شور است، در این هنگام بعد از تبخیر آب از روی برگها نمکی که از آن برجا میماند، باعث میشود که به گیاهان آسیب وارد کند.
۵) دستگاههای آبیاری معمولا به برق یا مواد نفتی و غیره برای آبیاری مزارع نیاز دارند.
مطالب مرتبط
سیستم آبیاری زیرسطحی در باغات پسته
قطره چکان در آبیاری قطره ای و نقش و اهمیت آن
آشنایی با سیستم های آبیاری
محدودیتهای آبیاری کم فشار
محدودیتهای آبیاری کم فشار میتوان به موارد زیر اشاره نمود که شامل:
- احتیاج به نیروی انسانی با تجربه برای نگهداری و تعمیر کانال آبیاری
- بی تجربگی مهندسین کشاورزی در طراحی و نصب سیستمهای لولههای کم فشار
پ ن : شما با اندک جستجو در اپلیکیشن همراه بازار کشاورزی ثمر ،می توانید ،انواع تجهیزات آبیاری تحت فشار،همچون انواع شیرآلات ،لوله ها و فلنج ها و …. پیدا کرده و به آسانی خرید کنید.