کود دامی تازه ، معایب و مزایای استفاده از آن

1

کود دامی که به دو صورت کود دامی تازه وکود دامی پوسیده دسته بندی می شود در واقع نوعی از کود است که از فضولات حیوانات اهلی مختلف،از اسب گرفته تا مرغ و کبوتر بدست میاد.

پس کود دامی در زراعت جهت اصلاح بافت و ساختار خاک و همچنین تغذیه گیاهان به کار میرود.

این نوع کود دارای مقادیر مختلفی از ازت میباشد که بسته به نوع منشاء آن فرق میکند،به طور کلی هرچه جثه حیوانی که کود از آن به دست میاید کوچکتر باشد،کود دامی قویتر است،مثلا کود گوسفندی از کود گاوی قویتر بوده و کود مرغی از گوسفندی.

کودهای دامی پرمصرف

از میان کودهای دامی هر کدام کاربرد خاص خود را دارد،اما از همه پرکاربردتر در زراعت گلخانه ای،کود گاوی و گوسفندی میباشد که بیشتر در کشت خاکی جهت آماده نمودن زمین به همراه خاکبرگ و ماسه به کار میرود.

گفته می شود که کود مورد استفاده می بایست کاملا پوسیده باشد ،اما چرا ؟ دراین مقاله سعی میکنیم به معایب و محاسن احتمالی کودهای تازه اشاره کنیم تا نتیجه بگیریم آیا کود پوسیده را باید استفاده کنیم یا کود تازه ؟

کود دامی تازه

معایب کود تازه دامی :

  • کود دامی  اصلاح ، غنی و کمپوست شده کود با ارزشی است که ضمن اصلاح خواص فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی خاک بیش از ۱۰ عنصر غذایی را نیز در اختیار ریشه گیاهان قرار می دهد.
  • کود دامی تازه و نپوسیده  می تواند مشکلاتی برای رشد و نمو گیاهان زراعی و باغی  بوجود اورند. کود دامی تازه در حین پوسیدن در خاک گاز سمی آمونیاک  تولید می کند که این کود در  ریشه و بذر گیاهان موجب سوختگی می گردد.
  • کود دامی تازه  به مقدار کافی نمک دارد یعنی ایی سی زیاد دارد که استفاده  مستمر از این نوع کود دامی موجب تجمع  نمک در خاک محیط ریشه درختان و گیاهان زراعی می گردد که در شرایط زیاد شدن نمک ، ریشه درخت قدرت جذب اب و عناصر غذایی خود را از دست می دهد و به تدریج برگ درختان زرد و خشک می شوند.
  • امکان دارد کود دامی تازه به مقدار زیاد ازت وارد خاک نماید که می تواند تعادل رشد رویشی و زایشی خاک را بهم بزند.

کود دامی تازه و مشکل علف های هرز

  • کود دامی تازه به مقدار زیاد بذر علف هرز دارد این  بذر ها  با سبز شدن در اطراف ریشه درختان و گیاهان زراعی موجب کاهش قدرت رویش درخت و گیاه زراعی می شوند و در نهایت درخت ضعیف شده و برگ درختان زرد و خشک می گردد.
  • کود دامی تازه  دارای موادبستر دام مانند کاه گندم و جو می باشد که این مواد  نسبت کربن به ازت بالا دارند  که در نتیجه ازاد سازی ازت از این کود دامی تازه در خاک برای مدتی کاهش شدید ازت قابل جذب برای ریشه درخت و گیاه زراعی بوجود می اید که گیاه زراعی و باغی را دچار کمبود ازت می کند.
  • کود تازه دامی ممکن است حامل میکروب های مضر برای انسان و گیاه باشد که  امکان دارد میوه درختان به این میکروب های مضر  الوده شوند و  مصرف انها برای انسان زیان اور است.

مطالب مرتبط:

بهترین زمان استفاده از کود حیوانی

زردی برگها پس از استفاده از کود تازه

گاهی پس از مصرف کود دامی، برگهای گیاه شروع به زرد شدن می کنند. برخی کشاورزان معتقدند علت زرد شدن برگها، قوی بودن کود دامی بوده است.

اما واقعیت این است وقتی کود دامی نپوسیده به خاک اضافه می شود چون بخشی از باکتری های تجزیه کننده کود، برای فعالیت خود به نیتروژن نیاز دارند؛ با ریشه گیاه در رقابت برای جذب نیتروژن خاک رقابت کرده وبرنده می شوند. از این رو گیاه با کمبود ازت (نیتروژن) روبرو می شود و برگ هایش به زرد متمایل شوند.

بنابراین هرگز کود دامی را بدون پوساندن و‌ کمپوست کردن مصرف نکنید.

1 نظر
  1. محمدی سیدغلام مشهد می گوید

    ممنون ازراهنمائی های شما بسیار عالی
    اگربفرمائیدکودتازه راپس ازچه مدت باید استفاده کرد ؟آیاکودتازه را باید باخاک مخلوط کرد؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )