بیماری سفیدک پودری درختان هسته دار

0

بیماری سفیدک پودری درختان هسته دار بیماری سفیدک سطحی یا سفیدک نمدی هلو اولین بار در ایران دراطراف تهران درسال ۱۳۲۶ توسط اسفندیاری گزارش شده است. معمولا درهرجا که هلو کشت می‌شود بیماری نیز دیده می‌شود. علاوه بر هلو به شلیل نیز حمله می‌کند در ادامه مطلب به شرح ان خواهیم پرداخت.

بیماری سفیدک پودری درختان هسته دار

بیماری سفیدک سطحی یا سفیدک نمدی هلو اولین بار در ایران دراطراف تهران درسال ۱۳۲۶ توسط اسفندیاری گزارش شده است. معمولا درهرجا که هلو کشت می‌شود بیماری نیز دیده می‌شود. علاوه بر هلو به شلیل نیز حمله می‌کند.

نشانه‌های بیماری سفیدک پودری

روی برگ در ابتدا بصورت ایجاد لکه‌های سبز کمرنگ و یا مایل به قهوه‌ای و در نهایت تشکیل بافت نمدی است. برگهای پیر بندرت مورد حمله قارچ قرار می‌گیرند و مقاومند. خسارت بیماری در حالتی که به میوه حمله می‌کند فوق‌الاده زیاد است زیرا ارزش و بازار پسندی میوه بطور محسوس تقلیل می‌یابد. قسمتهای لکه‌دار میوه سفت و سخت شده و از رشد طبیعی باز می‌ماند. سرشاخه‌های مبتلا به قارچ باریک و ضعیف مانده وجوانه‌های آنها کوچک می‌شود.

بیماری سفیدک پودری

عامل بیماری سفیدک پودری

قارچ Sphaerotheca pannosa var. Persica  عامل بروز بیماری است. علت نامگذاری آن به پانوزا بواسطه تولید حالت نمدی است. قارچ انگل اجباری است و نمی توان آن را روی محیط کشت پرورش داد. این قارچ زمستان را به دو صورت ریسه درجوانه و بصورت کلیستوتیسیم می‌گذراند.

تولید مثل غیر جنسی با تولید کونیدیوم صورت می گیرد که کنیدی آن oidium leucoconium نام دارد.

تولید مثل جنسی با تولید کلیستوستیوم clestothecium صورت می گیرد که داخل آن یک آسک تخم مرغی یا کروی و ۸ آسکوسپور وجود دارد .

چرخه زندگی

با قرار گرفتن کنیدی روی یکی از اندام های میزبان و استقرار آن در مکان مناسب و شرایط مطلوب جوانه می زند و لوله زایا از آن خارج شده و در انتهای آن   Appressarium یا آلت چسبنده برای جاگیری و پیدایش مکینه بوجود می آید . این به منظور ارتباط غذایی با پروتوپلاسم سلول میزبان تولید می شود .

دوره زندگی غیر جنسی قارچ

عبارتست از پیدایش کنیدی، آلودگی، تولید کنیدیفور و سرانجام تشکیل کنیدی جمعاً ۵-۶ روز طول می کشد. بنابراین در فصل بهار و احیاناً تابستان ممکن است ده ها مرتبه این دوره تکرار شود هرچه این چرخه های غیر جنسی بیشتر باشد دامنه انتشار و شدت بیماری نیز افزونتر خواهد بود. با ختم مرحله کنیدی دار، دوره غیر جنسی قارچ به پایان می رسد و قارچ وارد مرحله تولید مثل جنسی می شود.

اندام تولید مثل جنسی قارچ سفیدک سطحی هلو کلیستوتسیوم است که با تشکیل آن دوره زندگی قارچ تکمیل می شود ولی معمولاً تشکیل کلیستوتس روی درختان بارآور همیشگی نمی باشد. قبلاً تصور می شد که قارچ زمستان را بصورت کلیستوتسیوم به سر می برد. اما آقای اسمیت پس از مشاهدات بسیار اظهار داشت این قارچ زمستان را بصورت ریسه در جوانه های در حال خواب میزبان به سر می برد.

سایر مطالب:

بیماری سفیدک سطحی چغندرقند

چگونگی کنترل سفیدک پودری بامیه

کنترل و مبارزه با بیماری سفیدک پودری

مبارزه زراعی :

۱-  هرچه مقدار ازت خاک بیشتر باشد همان اندازه بافت گیاه اسفنجی شده و نسبت به سفیدک حساس تر است.

۲-  استفاده از رقم مقاوم، هلوهای پاییزه مقاوم هستند. ( ارقام هلوی مخملی کاردی و حاج کاظمی نسبت به بیماری بسیار حساس هستند) .

مبارزه شیمیایی با سفیدک پودری :

سم پاشی با سموم گوگردی، قارچ کش آلی کاراتان و همینطور قارچ کش های سیستمکی کالیکسین و توپاس استفاده می شود ( حداقل سه نوبت و حداکثر هفت نوبت سم پاشی به فاصله ده روز علیه بیماری توصیه میشود )

نکته قابل ملاحظه در مبارزه شیمیایی، تشخیص موقع سم پاشی است چنانچه پوشش آردی روی برگ ها تشکیل شود کار مبارزه مشکل خواهد شد. بهترین موقع سم پاشی زمانیست که گلبرگ های درخت ریخته و میوه تشکیل شده باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )