درباره درخت زرد آلو ، نیازها و شرایط محیطی
شکوفه های زرد آلو در فصل بهار زودتر از شکوفه های سایر درختان مثمر (البته بجز بادام) ظاهر میشوند و به همین دلیل به سرمای دیرس بهاره حساس هستند
شکوفه های زرد آلو در فصل بهار زودتر از شکوفه های سایر درختان مثمر (البته بجز بادام) ظاهر میشوند و به همین دلیل به سرمای دیرس بهاره حساس هستند و برای جلوگیری از ریزش و سرمازدگی گلها و جوانه های این درخت باید آنها را در مناطقی کاشت که احتمال بروز چنین سرماهایی در فصل بهار حداقل باشد. میوه زردآلود ۲.۵-۱.۵ سانتیمتر قطر دارد و زرد الی نارنجی رنگ است.
شکوفه های درختان زردآلود خودبارور هستند یعنی دانه های گرده یک گل توانایی بارور کردن مادگی همان گل را دارد بنابراین با کاشتن یک درخت زردآلود نیز می توان میوه خوبی بدست آورد و نیازی به کاشت چند درخت در کنار هم به منظور استفاده درختان از دانه گرده یکدیگر وجود ندارد. درختان زردآلو از سال ۵-۴ زندگی خود شروع به گلدهی و میوه دهی می کنند و تا حدود ۳۰ سال بعدی زندگی خود میوه دهی اقتصادی و خوبی دارند.
نیازهای محیطی زرد آلو
آبیاری:
ریشه های درخت زردآلود نسبتا سطحی است یعنی این درختان توانایی یافتن و جذب آب را از اعماق خاک را ندارند و به همین دلیل آبیاری مناسب و وجود رطوبت مناسب در خاک برای رشد و میوه دهی این درختان اهمیت دارد. خشکی کشیدن و عدم وجود رطوبت مناسب بخصوص هنگام تشکیل جوانه های گل و یا رشد میوه ها موجب عدم شکل گیری غنچه های گل ، ریزش غنچه های گل ، کوچک ماندن و ریزش میوه ها، چروکیده شدن برگها و ریزش آنها می شود.
اگر در منطقه ای که زندگی می کنید میزان ریزش باران کم است می بایست حداکثر هر ۱۰ روز یک بار نسبت به آبیاری گیاهان اقدام کرد. بعد از آبیاری نیز بهتر است که رطوبت تا عمق حدود ۱۸۰ سانتیمتری خاک نفوذ کند زیرا بیشترین حجم ریشه های درخت در این عمق از خاک قرار دارند. اینکه چه مقدار از آب را باید استفاده کنیم تا این عمق از خاک خیس شود بستگی به بافت خاک دارد.
برای خاکهای سبک به آب کمتر و برای خاکهای سنگین به آب بیشتر نیاز است . به شکل میانگین معمولا هر گالن آب ، خاک را در یک فوت مربع تا عمق حدود ۳۰ سانتیمتری خیس می کند . بنابراین برای رمطبو شدن خاک تا عمق ۱۸۰ سانتیمتری در مساحت یک فوت مربع به حدود ۱۰۰-۶۵ گالن آب نیاز است .
توجه کنید که خیس بودن همیشگی خاک و آبیاری بیش از اندازه موجب پوسیدگی و خفگی ریشه ها ، زرد شدن و ریزش برگها و عدم گلدهی مناسب این گیاهان خواهد شد. برای خنک ماندن ریشه های این گیاه در طی روزهای گرم و داغ تابستان می توان لایه از خاک برگ به ضخامت حدود ۵ سانتیمتر روی خاک پخش کرد البته برای جلوگیری از نگهداشته شدن رطوبت در اطراف طوقه گیاه ، بهتر است که لایه خاک برگ تا تنه اصلی گیاه حدود ۲۰-۱۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد تا موجب ماندگاری و جمع شدن رطوبت در اطراف تنه درخت نشود. زیرا این مسئله می تواند به پوسیدگی طوقه گیاه کمک کند.
نور:
درختان زردآلو برای رشد مناسب به مکانی با نور کامل و مستقیم آفتاب حداقل به میزان ۸ ساعت در طی فصل رشد نیاز دارند. نور کم مکان کاشت موجب رشد ضعیف درختان، ریز شدن برگها، افزایش فاصله برگها نسبت به یکدیگر، پریدگی رنگ برگها، عدم شکل گیری جوانه گل و میوه و یا ریزش میوه ها در مراحل اولیه رشد و شکل گیری میوه های ریز و بدون کیفیت می شود.
اگر رطوبت مورد نیاز این گیاه به خوبی تامین شود این گیاه نسبت به نور فصول پر نوری همانند تابستان هیچگونه مشکلی نخواهد داشت.
دما:
درختان زرد آلود جهت استراحت و برطرف شدن نیاز سرمایی به ۹۰۰-۳۰۰ ساعت دمای زیر ۷ درجه نیاز دارد. همچنین در مناطقی که زمستانهای گرم دارند، شکوفه های این درختان در بهار ریزش می کند به همین دلیل در مناطق نیمه گرمسیری و یا گرمسیری نمی توان این درخت را پرورش داد.
از نظر تحمل سرمای زمستان نیز اکثر انواع درختان زردآلود سرمای هوا را در زمستان حداکثر تا ۲۵- درجه سانتگیراد تحمل می کنند البته انواعی از زرد آلو همانند زردآلوی سیبریه Prunus sibirica نیز وجود دارند که سرمای زمستان را تا ۵۰- درجه سانتیگراد تحمل می کند اما میوه های خوارکی با کیفیت پایینی و به تعداد کم تولید می کنند.
نوسانات دما در طی فصل رشد می تواند موجب از بین رفتن قسمتی از تاج درخت زردالود شود که این مشکل با نام آپوپلکسی یا مرگ پیش رس معروف است . زیرا این نوسانات دمایی می توانند موجب ترک خوردن پوست درخت و باز شدن راهی برای ورود سایر آفات و موادر بیماری باز شود و فعالیت این عوامل موجب از بین رفتن برخی قسمتهای تاج و پوست تنه درختان زردآلود می شود.
مطالب مرتبط:
بیماریها و آفات گیلاس
کود دهی و تغذیه درختان انگور
خاک:
ریشه های درختان زردآلود به سنگین بودن خاک و ماندگاری رطوبت حساس هستند. برای کاشت نهال زردآلو بهتر است که گودالی به ابعاد (طول عرض و ارتفاع) یک متر حفر کرد و زمان کاشت نیز از مخلوط خاک معمولی +کود بسیار پوسیده دامی استفاده کرد.
اضافه کردن شن به میزان ۱۰٪ حجم کل مخلوط به زهکش بهتر مخلوط خاک نیز کمک می کند.فاصله بین هر دو درخت نیز حدود ۶-۵ متر در نظر گرفته می شود. برای کوددهی گفته می شود که اگر درخت نشانه هایی از کمبود عناصر غذایی (همانند کاهش رشد، عدم گلدهی مناسب ، ریزش بیش از اندازه میوه ها، رنگ پریدگی برگها ، ریز بودن برگها و …) نشان می دهد بهتر است از کود استفاده کرد اما اگر درختتان مشکلی برای رشد و یا کوددهی ندارد لزومی به مصرف کود نیست.
برای کاربران خانگی و افرادی که به شکل تفننی و در باغچه منازل نسبت به کاشت و نگهداری تعداد محدودی از این گیاهان اقدام می کنند استفاده از کودهایی کامل با فرمولهایی همانند ۱۰-۱۵-۱۰ دو بار در سال یعنی اوایل بهار و دیگری اوایل / اواسط تابستان استفاده کرد.
مقدار استفاده از این کود حدود ۶۵۰ گرم به ازا هر ۲.۵ سانتیمتر از قطر تنه است(توجه کنید که محیط تنه با قطر تنه تفاوت دارد) یعنی فرض کنید که درختی با قطر تنه حدود ۵ سانتیمتر داریم بنابراین حداکثر باید ۱۳۰۰ گرم از این کود استفاده کنیم و این مقدار را به دو بخش تقسیم می کنیم یک بخش آنرا اوایل بهار و بخش دیگر را اوایل/اواسط تابستان به خاک می دهیم.
تکثیر:
برای تکثیر درختان زردآلو می توان هسته آنرا استفاده کرد. البته برای اینکه هسته زردآلود توانایی جوانه زنی پیدا کند می بایست حدود ۹۰ روز را در سرمای حدود ۵ درجه طی کند. گوشت میوه را باید از اطراف هسته جدا کرد و هسته را با آب شستشو داد.
سپس هسته ها را در میان موادی همانند شن یا خاک اره یا پیت موس یا موادی از این دست که توانایی نگهداری مقداری رطوبت دارند قرار می دهیم . توجه کنید که این مواد نباید خیس باشند بلکه فقط باید مقداری رطوبت داشته باشند و هر چند وقت یکبار نیز آنها را بررسی کرد و اگر سطح آنان خشک شده باشند می بایست با عمل غبارافشانی نسبت به افزایش رطوبت این مواد اقدام کرد.
بعد از قرار دادن هسته ها در میان این مواد، ظرف آنان را در مکانی با دمای حدود ۵ درجه باید قرار داد و حدود ۹۰ روز در این دما باشند. همچنین می توان بذر را از میان هسته چوبی درآورد اما در مورد آنان نیز می بایست دوره سرمادهی مورد استفاده قرار گیرد تا توانایی جوانه زدن بیابند .
حذف قسمت چوبی هسته موجب می شود که پس از کاشت جوانه زنی بذر آسان تر انجام شود. عمق کاشت هسته ها ۳-۲ برابر قطر آنان است و از مخلوط خاک برگ+شن می توان برای کاشت استفاده کرد. گلدان محتوی بذرها را در مکانی روشن با دمای حدود ۲۰ درجه قرار میدهیم و حدود ۴-۳ هفته بعد شاهد رویش جوانه خواهیم بود.