کرم ساقه خوار درخت یا “کرم خراط ” و روشهای مبازره با آن

0

کرم ساقه خوار درخت به انواع لارو حشرات که از ساقه ی درختان تغذیه می کنند، گفته می شود. نوعی از این کرم های ساقه خوار که از مغذی چوب پنبه ای درختان تغذیه میکنند و رنگی زرد رنگ با بدنه ای بند بندی  دارند کرم خراط یا کرم ساقه خوار درختان گفته می شود.

از نشانه های بارز کرم خراط رویت چیزی شبیه خاک اره در اطراف درختان است. البته کرم های دیگری نیز وجود دارند که از چوب تغذیه می کنند اما در این مقاله در مورد کرم های چوب خوار درختان صحبت شده است.

شکل شناسی کرم ساقه خوار درخت

کرم ساقه خوار ،حشره کامل سوسک شاخک بلندی است با بدنی کشیده به طول ۲۰-۱۸ میلی متر و عرض ۴ میلی متر و به رنگ عمومی سیاه دیده می شود .تخم این سوسک شبیه به کاسه لاک پشت بوده که قسمت صاف آن برروی ساقه درخت چسبیده و از پهلو به نظربیضوی می آید . لارو حشره در موقع خروج از تخم به طول ۲ میلی متر و به رنگ زرد مایل به صورتی است .

لارو کامل زرد رنگ و طول آن به ۳۲ میلی متر نیز می رسد .شفیره آن در هفته اول کرمی رنگ و بعداً لکه های سیاه رنگی بر روی محل چشم ها شاخک ها ، نوک بال ها ، و بین مفصل ران و ساق آن پیدا شده و سرانجام در آخرین مرحله شفیرگی بدن سیاه می شود . طول شفیره به اندازه طول حشره کامل است.

 

کرم ساقه خوار درخت

نحوه خسارت کرم ساقه خوار درخت 

حشره در سال فقط یک نسل دارد و زمستان را به صورت لارو داخل شاخه ها به سر می برد. لاروهای زمستان گذران در طول فصل سرما از هر فرصتی برای تغذیه استفاده کرده و رشد مداوم ولی خفیف دارند . در اوایل بهار وارد مرحله شفیرگی می شود .

دوره شفیرگی حدود ۱۴ روز طول می کشد .حشرات کامل از اواسط خردادماه ظاهر شده و حداکثر تا اواسط تیرماه ادامه دارد به طور کلی خروج حشرات کامل ۲۵ روز به طول می انجامد .مدت تخم ریزی ۱۳ روز است و  هر حشره ماده ۳۰تا ۷۵ و به طور متوسط ۵۲ عدد تخم می گذارد .

زیست‌شناسی

زمستان را به صورت لارو در داخل شاخه یا تنه درختان خانواده رزاسه به سر می‌برد. در اواسط بهار لارو پس از مقداری تغذیه به پیش شفیره، سپس تبدیل به شفیره می‌گردد. دوره پیش شفیرگی ۵ تا ۹ روز و شفیرگی ۱۱ تا ۲۰ روز به طول می‌انجامد. سپس حشرات کامل ظاهر و با کمی تغذیه از شیره گلها شروع به جفت‌گیری و پس از چند ساعت الی چند روز به طور انفرادی رو شاخه‌ها در کنار جوانه‌ها تخمریزی می‌کنند.

رنگ تخمها نارنجی و شکل آنها مانند کاسه لاک‌پشت می‌باشد. هر حشره ماده ممکن است ۳۰ تا ۷۵ عدد تخم بگذارد. دوره نشو و نمای جنینی ۷ تا ۸ روز پس از آن لارو مستقیماً داخل چوب شده و شروع به فعالیت می‌نماید.

بطوریکه آغاز فعالیت آن را می‌توان از روی پژمردگی برگهای سرشاخه‌ها مشخص کرد. لارو این سوسک با تغذیه از قسمتهای داخلی سرشاخه‌ها و شاخه‌ها و گاهی تنه درختان کانالی ایجاد و داخل آنها را پوک و خالی می‌کند به طوریکه با وزیدن باد قسمت‌های مورد حمله قطع گردیده می‌افتند. دوره لاروی حدود ۸ تا ۹ ماده می‌باشد. یک نسل در سال دارد.

پیشگیری از کرم ساقه خوار

آبیاری مناسب 

کمبود آب و ایجاد تنش های آبی حتی برای یک دوره آبیاری در ماههای گرم سال ، مهمترین عامل در جلب این آفت می باشد. بنابر این دادن آب به خاک در دوره های مشخص و لازم اولین شرط در پیشگیری و کنترل است .

تقویت درختان

حشرات چوبخوار قادرند درختان ضعیف را از فواصل دور تشخیص داده و به ضعف آنها پی ببرند بنابراین درختان ضعیف را می بایست طبق توصیه های کارشناسان آب و خاک منطقه با کودهای دامی و شیمیائی تقویت کرد.

مطالب مرتبط:

کرم خراط ،آسیب رسان‌ترین آفت درخت گردو

کنترل و مبارزه با کرم ساقه خواردرخت

پوشاندن مدخل دالانهای فعال لاروی

این دالانها با ترشح شیرابه و همچنین تجمع و ریزش فضولات نارنجی رنگ لاروی از مدخل آنها مشخص می باشد.

برای پوشاندن این دالانها می توان از چسب مخصوص زئوزران یا خمیر آنتی تارلو که دارای چسبندگی فوق العاده و دائمی بوده استفاده نمود ، سایر روشهای پیشنهادی قبلی مانند مفتول فلزی،سرنگ و پنبه مسموم و یا استفاده از گل و مل برای مسدود کردن مدخل موقتی بوده و مدخل ورودی (خروجی) باز مانده ویا پس از مدتی باز میشوند که در سالهای بعد مجدادا توسط این آفت و یا آفات مشابه مورد استفاده قرار میگیرد وموجب طغیان آفت میشود.

استفاده از تله فرمونی

استفاده از روش شکار انبوه : در این روش به ازای هر هکتار ۱۰ عدد تله دلتا محتوی فرمون پروانه زنبور مانند کار گذاشته می شود .

(فرمون جنسی ۱۲۰ روزه و فرمون جنسی ۴۵ روزه  موجود است) بهتر است نله ها سبز رنگ باشند ودر درختان با ارتفاع بالای ۶ متر در زیر محدوده کانوپی درخت گذاشته شود.

همچنین می توانید با استفاده از فرمون های اخلال در جفت گیری این آفت را غیر قابل تکثیر کنید.

استفاده از تله ی نوری

استفاده از تله نوری برای جمع آوری حشرات.سوسکهای سیاه رنگی که پوست سفت و محکمی دارن احتمالا روی درختها زیاد دیده میشن و از غروب تا صبح روز بعد زیر نور چراغ برق ها یا هر جا که لامپی روشن باشه زیاد دیده میشن . باید اونا رو جمع بکنین و از بین ببرین . یا لهشون بکنین یا توی نفت یا بنزین بندازینشون.

سمپاشی و هرس

از سمومی که به صورت تخصصی برای از بین بردن این کرم ساخته شده است می توانید استفاده کنید که به عنوان مثال سم زئوزران یا پماد انتی تارلو را می توان نام ببریم.

در درختانی مثل گردو که از ذخایر ملی کشور بوده و ارزش بسیار زیادی برای کشاورزان دارند هرس شاخه های نازک که در ارتفاعات بوده اصولا عملی نیست و هرس و یا صحیح تر بگوییم قطع تنه اصلی و شاخه های فرعی آن اصولی نبوده و نباید اجرا شود چرا که با ایجاد شاخه های نرم و زیاد در سالهای آتی مکان مناسبی را برای نفوذ اولیه آفت ایجاد می نماید. لذا هرس شاخه های اصلی و فرعی اصلا توصیه نمی شود.


ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )