بیماری سوختگی گلگاه خیار
بیماری سوختگی گلگاه خیار به حالتی گفته می شود که قسمت انتهایی میوه، سیاه یا قهوه ای تیره شده و غیر قابل استفاده می شود. سلول های انتهایی میوه به دلیل کمبود کلسیم دچار مرگ سلولی شده و این کمبود به صورت لکه های سیاه و یا قهوه ای تیره در قسمت انتهایی میوه خود را نشان می دهد.
بیماری سوختگی گلگاه خیار
عدم تعادل در میزان رطوبت به دلیل تنظیم نبودن رطوبت و دور آبیاری در گلخانه از انتقال عنصر کلسیم جلوگیری نموده و باعث از بین رفتن قسمت گلگاه خیار می شود.
این لکه های انتهایی در گذر زمان و ادامه کمبود کلسیم به هم متصل شده و قسمت اعظم میوه را فرا می گیرد که غیر قابل استفاده می شود.
علائم بیماری سوختگی گلگاه خیار
سوختگی گلگاه خیار به صورت یک لکهای تیره و عمدتا سیاه رنگ در انتهای میوه نمایان میشود. ممکن است ترک خوردگی یا فرورفتگی در این ناحیه نیز مشاهده شود.
با توجه به پوسیده شدن این ناحیه احتمال رشد قارچ نیز وجود دارد است زیرا با ابتلای گیاه به این بیماری، میوه خیار بیش از هر زمان دیگری برای آلودگیهای قارچی مستعد میباشد. تمام یا بخشی از میوههای بوته ممکن است به این عارضه مبتلا شوند.
علت بیماری
این عارضه عمدتا به علت کمبود کلسیم و عدم جذب کافی آن توسط گیاه به وجود میآید. دلیل اینکه این عارضه در انتهای میوه رخ میدهد به این دلیل است که بخش گلگاه خیار آخرین قسمتی از میوه میباشد که مواد مغذی لازم را جذب میکند. استفاده بیش از حد از کودهای حاوی نیتروژن، پتاسیم و منیزیم نیز میتواند مانع از جذب کلسیم توسط گیاه در خاک شود.
سایر مطالب:
اختلالات فیزیولوژیک در خیار
هرس خیار گلخانه ای و آشنایی با انواع آن
کنترل بیماری سوختگی گلگاه خیار
- استفاده از ارقام مقاوم
- تاریخ کاشت مناسب
- مدیریت صحیح آبیاری از جمله تعیین دور آبیاری مناسب و عدم استفاده از آب شور برای آبیاری
- مدیریت صحیح تغذیه گیاهی و استفاده از یک برنامه تغذیه ای متعادل
- استفاده از آهک قبل از کاشت در خاکهای دارای کمبود کلسیم
- استفاده از کودهای حاوی کلسیم به صورت خاک مصرف در مناطقی که سوختگی گلگاه شایع میباشد.
- استفاده از مالچ به منظور کاهش اثرات تنش خشکی و حفظ رطوبت خاک
- عدم کشت در خاکهای شور
- برداشت میوههایی که دچار بیماری سوختگی گلگاه شدهاند.