بهترین روشهای پیوندزنی درختان پسته

1

پیوندزنی درختان پسته برای داشتن کیفیت مناسب در محصولات کشاورزی و عملکرد بالا یک نیازاساسی است ، پیوند صحیح رقم برتر برای یکنواخت شدن نسبت به شرایط و با پایه مقاوم ترلازم است تا محصول تولیدی در بازاربهتر پسند شود .

بهترین روش پیوندزنی درختان پسته

در روش سنتی کاشت  پایه های چند ساله را که در زمستان سر برداری شده اند در اواخر اردیبهشت و خرداد  بر روی تعداد 6-3 شاخه تولیدی همان سال عملیات پیوند زنی به روش لوله ای انجام می شود . 

پیوند شکمی نیز در سطوح کمتری اجرا و در بعضی از مناطق معمول است  و زمان مناسب آن نیز خرداد ماه می باشد.

پیوندزنی درختان پسته

انواع روش های پیوند زنی:

۱-پیوند لوله ای 2-پیوند شکمی 3-پیوند اسکنه ای

پیوند لوله ای

همانطور که در بالا به آن اشاره شد پیوند لوله ای دلیل سادگی و درصد بالای جوش خوردن آن بیشتر از پیوند شکمی و اسکنه ای معمول می باشد . 

عمل پیوند یعنی کندن قسمتی از بافت زاینده یک گیاه و چسباندن آن به قسمتی  از اندام روینده گیاه دیگر به صورتیکه از ترکیب این اتصال کوالتیوار یا رقم مورد نظر بدست آید .

پیوند شکمی

پیوند شکمی معمولی ترین نوع پیوند در باغبانی است ولی در مورد نهالهای پسته معمولی بیشتر از پیوند لوله ای استفاده می شود.از روش پیوند شکمی برای پیوند زدن نهال های هیبریدی (ucb1) استفاده می شود.

مطالب مرتبط:

گموز پسته یا پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه
آبیاری زیرسطحی در باغات پسته

 پیوند اسکنه ای

 پیوند اسکنه ای که بندرت مورد استفاده قرار می گیرد معمولا جهت احیا باغات فرسوده  و تجدید حیات درختان بکار گرفته می شود شرط اصلی موفقیت در این پیوند وجود پایه سالم و انتخاب قطر مطلوب ساقه یا تنه است. 

برای انتخاب پیوندک در این قسم پیوند باید از جست های بالغ تاج درخت یا پا جوش  های جوان درپای درخت استفاده  کرد .چون جوانه های خواب در درختان بالغ معمولا جوانه های گل دهنده هستند.

لذا بهتر است که از جوانه های رویشی  بر حسب  اندازه و محل رویش آنها استفاده شود. جهت توفیق بیشتر در پیوند شکمی یا وصله ای باید از چاقو های تیز و برنده مخصوصی استفاده کرد و دقت شود تا لایه های روینده پایه و پیوندک هر چه بیشتر و محکم تر بهم چسبیده و متصل شوند.

حال انکه در پیوند اسکنه ای اتصال همه جانبه لایه های روینده و پیوندک با هم چندان ضرورتی ندارد.

 بستن پیوندک به پایه

 بستن پیوندک به پایه پس از انجام عمل پیوند در هر نوع پیوندی شرط سوم موفقیت است با انکه از هر نخی می توان برای این منظور استفاده کرد اما مصرف نوار های پلاستیکی  امروز نتیجه بهتری داده است .

 همچنین از چسب های پیوند  بخصوصی برای پیوند اسکنه ای به منظور جلوگیری از خشک شدن شیره نباتی در لایه های روینده نیز توصیه می شود.

درپیوند شکمی فقط یک جوانه ولی در پیوند وصله ای یک تکه با جوانه از درخت مادری جدا می شود و به بدنه پایه متصل می شود .

پیوند شکمی در اوائل مرداد یعنی موقعی زده می شود که جوانه رسیده و خواب باشد اما پایه فعال و لغزنده و به اصطلاح پوست دهنده باشد . معمولا هنگام احداث باغ اعم از جدید تا قدیم ، پایه های نرک را ابتدا در اسفند ماه می کارند و در تیرماه سرجا پیوند می کنند.

چنانچه نگرفت همان پایه را درشهریور ماه مجددا پیوند میزنند. بعضی ها پایه را درخزانه پیوند می زنند و در اسفند سال بعد یا در آذر ماه همان سال به محل اصلی منتقل می سازند.

پیوند شکمی معمولی ترین پیوندی است که به شکل T بطور تجارتی تا 99 درصد در پسته کاری های جدید عمل می شود (در صورتی که در ایران معمولیترین آن پیوند لوله ای است) و چنانکه اشاره شده است بهترین فصل پیوند هنگامی است که پایه لغزنده و جوانه رسیده باشد.

پیوند وصله ای نوعی دیگری است که باید روی پایه ها مسن و  قطورتر از پایه های پیوند شکمی در بهار و پاییز در خزانه زده شوند . 

پیوند وصله ای

پیوند وصله ای پیوندی است که ازنظر تجارتی و سختی تکنیک و طول زمان در کالیفرنیا عمل می شود ، زیرا اضافه بر مشکلات فنی ، پایه پسته با پس دادن شیره از محل زخم یا الصاق پیوندک و تولید صمغ در تابستان سبب تلفات بیشتری می شود .

قطر پایه در پیوند های شکمی حدود 1 تا 1.5 سانتیمتر و قطر پایه برای پیوند وصله ای حداقل 2 سانتیمتر و در پیوند اسکنه باید بیش از 2 سانتی متر باشد.

دقت در انتخاب پیوندک شرط اصلی موفقیت است که برای این منظور نیز باید از جست های بالغ در تاج درخت یا پاجوش های جوان در پای درخت استفاده شود .

شرایط لازم جهت موفقیت عمل پیوندزنی درختان پسته

  • پیوند و پیوندک ها باهم هم قطر باشند
  • پایه و پیوندک باید در مرحله نیم خشبی باشد.
  • پیوندک ها از جوانه های سالم و شاداب تهیه شوند
  • چناچه هست تا ده روز قبل از عمل پیوند باغ را آبیاری کنید به علت بالا بودن رطوبت نسبی شاخه ها و همچنین شادابی پایه شده و عمل پیوند زنی با موفقیت بیشتری توام خواهد شد .
  • معمولا ده تا پانزده روز بعد از عمل پیوند جوانه پیوندک شروع به فعالیت و رویش می کند ، به منظور رشد بهتر باید شاخه های کوچک جانبی از محل جوانه های زیر پیوندک قطع گردد .

مشخصات پایه خوب برای پیوندزنی درختان پسته

  • دارای رشد بالا باشد
  • مقاوم به املاح آب و خاک و خشکی باشد
  • مقاوم به آفات و به خصوص امراض منطقه باشد
  • سازگاری با پیوندک داشته باشد
  • دارای ساقه صاف و بافت قوی باشد
  • مناسب برای برداشت مکانیزه محصول باشد
  • عملکر بیشتری نسبت به بقیه ارقام پسته داشته باشد

که پایه هیبریدی پسته تمامی این ویژگی ها را دارا میباشد.

اقدامات بعد از پیوندزنی درختان پسته

پس از اینکه عمل پیوند با موفقیت انجام گردید ، آبیاری به موقع و منظم معمولا بعد از پیوندزنی درختان پسته و به فواصل ده تا چهارده روز باید انجام شود تا جوش های سبز شده در زیر محل پیوند و جوانه هایی که تولید می شود را باید قطع نمود

ارقام مختلفی از پسته برای پیوند زدن بر روی پایه موجود می باشد

ارقام معروفی مانند :

رقم اکبری

رقم احمد آقایی

رقم فندقی

رقم کله قوچی

و…

که در بین این ارقام با توجه به تولید محصول و مقاومت گیاه بر طبق تجربیات گذشته ارقام اکبری و احمدآقایی به دلیل بازدهی بهتر ارقام برتری نسبت به بقیه میباشند.

1 نظر
  1. ناشناس می گوید

    تمام موارد امزنده وعالی بودند من که استفاده نمودم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )