درباره نقش سوپر جاذب ها در کشاورزی

0

قبل از اینکه بخواهیم در مورد سوپر جاذب و نقش آنها در ذخیره و بهبود آبرسانی به گیاه صحبت کنیم بهتر است ابتدا بدانیم سوپر جاذب اصولا چیست ؟

سوپر جاذب چیست؟ سوپر جاذب ها پلیمرهای آلی هستند که می توانند حدود چند برابر وزن خود آب را جذب و در خود نگهداری کنند. این پلیمر های آلی بصورت دانه های شکر بوده که دارای چهار نوع دانه بندی پودری، ۳/۰ -۱ میلیمتر، ۱-۲ میلیمتر، ۲-۳ میلیمتر می باشند.

سوپر جاذب در آبیاری گیاه باید به صورت ماده خشک با خاک مخلوط شده و در لایه حداقل ۵ تا ۱۰ سانتی متری خاک قرار گیرد تا اشعه ماوراء بنفش موجب شکسته شدن سریع این مواد نشود.

نقش کود سوپر جاذب در کاهش مصرف آب و جلوگیری از فرسایش خاک

یکی از مواردی که باعث از بین رفتن گیاهان می شود، خشکی خاک و تشنگی آن هاست. در واقع پس از آبیاری، به مرور آب داده شده به گیاه در اثر تبخیر و فرونشست زمین از بین می رود و از دسترس گیاه خارج می شود. به همین دلیل، کشاورزان با استفاده از  سوپر جاذب، آب را در زمین نگه می دارند که گیاه در زمان تشنگی از آن استفاده کند. پیشنهاد می دهیم برای آشنایی بیشتر با این محصول کاربردی در ادامه با ما همراه باشید.

کود سوپر جاذب

نحوه استفاده از سوپر جاذب در آبیاری گیاه

۱) درختان میوه

۸۰ تا ۱۰۰ گرم برای هر درخت توصیه می گردد. روش مصرف به این ترتیب است که ۳ تا ۴ چاله ۳۰ تا ۵۰ سانتی متری ایجاد می کنیم و مقدار لازم سوپر جاذب را در کف چاله به صورت خشک ریخته و روی آن را خاک می ریزیم و یا سوپر جاذب های خشک را با خاک مخلوط کرده و در ته چاله ها می ریزیم و روی آن را با خاک پر می کنیم.

چاله ها ترجیحا در قسمت سایه انداز درخت که ریشه ها بیشتر توسعه می یابند کنده شود و حداقل ۱۰ سانتی متر پایین تر از سطح زمین باشند.

۲) انتقال نهال

برای استفاده سوپر جاذب در انتقال نهال، ابتدا ریشه نهال را در ظرف حاوی ژل سوپر جاذب فرو برده و به طریقی که ژل ها از ریشه جدا نشوند نهال را جابه جا می کنیم . برای تهیه ژل سوپر جاذب، یک کیلوگرم سوپر جاذب خشک را در یک بشکه ۲۲۰ لیتری آب ریخته و منتظر جذب آب توسط سوپر جاذب ها می شویم.

برای کاشت نهال چاله ای مناسب اندازه ریشه حفر کرده و سپس مقداری سوپر جاذب در آبیاری گیاه را با خاک مخلوط کرده و در اطراف ریشه که در وسط چاله قرار داده شده می ریزیم و چاله را با خاک پرکرده و آبیاری می کنیم.

۳) چمن

۲۰ تا ۲۵ گرم سوپر جاذب در آبیاری گیاه را برای هر مترمربع و در عمق ۱/۵ تا ۲/۵ سانتی متری خاک قرار می دهیم ( به صورت دست پاش یا بذر پاش) و سپس خاک را برگردانده و به اندازه ۱۰ سانتی متر خاک روی آن ریخته و غلتک می زنیم و بعد عملیات بذرپاشی را انجام می دهیم .

  • برای کاشت نهال چاله ای مناسب اندازه ریشه حفر کرده.
  • سپس مقداری سوپر جاذب را با خاک مخلوط کرده.
  • در اطراف ریشه که در وسط چاله قرار داده شده می ریزیم.
  • چاله را با خاک پرکرده و آبیاری می کنیم.

برای تهیه ژل سوپر جاذب، یک کیلوگرم سوپر جاذب خشک را در یک بشکه ۲۲۰ لیتری آب ریخته و منتظر جذب آب توسط سوپر جاذب ها می شویم.

۴) گلدان

سوپر جاذب را با خاک مخلوط کرده (۲ تا ۳ گرم سوپر جاذب برای هر کیلو خاک) و در قسمت تحتانی گلدان می ریزیم تا از هدر رفتن آب جلوگیری کند و گلدان را با خاک پر می کنیم. درصورتی که قصد تعویض و یا تغییر خاک گلدان را نداشته باشیم سوراخ هایی در گلدان ایجاد میکنیم (تا عمق دو سوم گلدان) و سوپر جاذب ها را در آن ریخته و فشار داده و سوراخ ها را با خاک پرکرده و آبیاری می نماییم.

۵) قارچ

برای استفاده از سوپر جاذب در پرورش قارچ برای هر مترمکعب ۲ کیلو سوپر جاذب اختصاص داده و به حد اشباع آبیاری می کنیم.

۶) خزانه نشاء

۵۰ الی ۱۲۰ گرم سوپر جاذب در هر مترمربع و در عمق ۱۰ الی ۱۵ سانتی متری استفاده می کنیم.

سایر مطالب:

نقش کودها در اسیدی شدن خاک

نحوه استفاده از کود سوپر جاذب

تکمیل چاله محل کاشت با مواد مختلف(چاله به عمق ۱۰۰ سانتی متر جهت کاشت نهال بادام) 

چاله محل کاشت باید توان حداکثر ذخیره آب را داشته باشد. مخلوطی از سوپر جاذب با آب به دست می آوریم یک کیلوگرم از آن را در ۴۰ لیتر آب ریخته و ۲ دقیقه صبر می کنیم تا به حجم کافی (حداکثر نصف حجم مورد نظر) برسد. سپس با یک پیمانه خاص (سطل) به نسبت یک به دو با کود دامی کاملا پوسیده شده مخلوط می کنیم (یک قسمت سوپر جاذب ژل شده با ۲ قسمت کود دامی).

سپس مخلوط را با ۳ الی ۵ پیمانه خاک کاملا مخلوط می کنیم. از عمق ۹۰ الی ۱۰۰ سانتی متری با کود دامی پوسیده یا کاه و کلش چاله را پر می کنیم.

سپس از عمق ۴۰ الی ۹۰ سانتی متری با مخلوط به دست آمده از آن در آبیاری گیاه باید به صورت ماده خشک با خاک مخلوط شده و در لایه حداقل ۵ تا ۱۰ سانتی متری خاک قرار گیرد تا اشعه ماوراء بنفش موجب شکسته شدن سریع این مواد نشود کود دامی و خاک چاله را پر کرده و نهال را در این بستر می کاریم.

در این حالت با سه روش مختلف می توان عملیات را انجام داد :
  1. روی مخلوط ریخته شده در خاک حدود ۵ تا ۱۰ سانتی متر خاک معمولی ریخته شود.( در مناطقی با بارندگی بالای ۴۰۰ میلی متر و رژیم منظم)
  2. روی مخلوط مذکور ۵ تا ۱۰ سانتی متر سنگریزه و خرده سنگ اضافه شود. (در مناطقی با تبخیر بالا و بارندگی کمتر از ۴۰۰ میلی متر)
  3. روی مخلوط مذکور از خرده ذره های چوب یا مالچ گیاهی (چیپس) بریزیم. (درمناطقی با تبخیر بالا و بارندگی کمتر از ۴۰۰ میلی متر)

در زمین های زراعی با توجه به شرایط اقلیمی و خصوصیات مزرعه به ویژه بافت خاک و… حدود ۲۵ تا ۴۰ کیلوگرم در هر هکتار خاک استفاده می شود و به صورت نواری، کودپاش یا دست پاش در سطح مزرعه پخش می شود و با ابزار مناسب زیر خاک دفن می گردد.

مزایای استفاده از سوپر جاذب ها در کشاورزی

  • صرفه جویی در مصرف میزان آبیاری گیاه و کاهش هدر رفت آب از طریق تبخیر سطحی و به اعماق
  •  استفاده بهینه از کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی به دلیل حفظ در خاک حاوی سوپر جاذب
  •  امکان کشت در مناطق کم آب و بیابانی و استفاده از بارندگی های پراکنده
  •  جلوگیری از تنش های ناشی از نوسانات رطوبتی
  •  امکان کشت در سطوح شیب دار
  •  کاهش فشردگی خاک و امکان تهویه بهتر خاک به دلیل تورم مکرر و پس دهی مجدد
  •  جلوگیری از هدر رفت آب در زمین های کشت شده
  • کشت بدون خاک (کشت قارچ)
  • کاهش تلفات در پرورش و جابجایی قلمه و نهال
  • تقویت ریشه زایی و بالا بردن درصد جوانه زنی
  • صرفه جویی در زمان آب دهی (کاهش دفعات آبدهی)
  • نگهداری عناصری مانند نیترات ها، پتاسیم، روی، آهن، فسفات ها و انواع ویتامین ها در خود و جلوگیری از هدر رفتن آنها
  • کاهش هزینه ها و افزایش درآمد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )