زنبورعسل و آشنایی با انواع آن ها

0

زنبورعسل و نقش سالانه آنها در گرده افشانی گلها و در نتیجه تولید مواد غذایی به ارزش بیش از ۱۵ میلیارد دلار را در ایالات متحده به خود اختصاص می‌دهند که بر اساس این آمار یک سوم غذایی که توسط آمریکایی‌های مصرف می‌شود را شامل خواهد شد.

زنبورعسل در طول تاریخ

۱- قدیمی‌ترین فسیل زنبور ۱۰۰ میلیون سال قدمت دارد در سال ۲۰۰۶، محققان دانشگاه ایالتی اوریگون یک فسیل زنبور را در دره هوکاونگ در میانمار یافتند که قدمت آن به ۱۰۰ میلیون سال می‌رسید. این فسیل در داخل کهربا حفظ شده و یکی از قدیمی‌ترین فسیل‌های جانوری یافت شده به شمار می‌آید. 

۲- بیش از ۲۰٫۰۰۰ گونه زنبور وجود دارد زنبورها دسته ای از گونه جانوری موسوم به Apocrita هستند که شامل زنبورهای عسل، خر زنبور (bumblebee) و دیگر حشرات شبه زنبور و شبیه زنبور قرمز و زرد نیز می شود. 

۳- در ایالات متحده بیش از ۱۰۰٫۰۰۰ زنبوردار فعالیت می کنند زنبورداری یک حرفه با قدمت ۹٫۰۰۰ ساله است و می توان گفت که برخی از اولین زنبورداران تاریخ، کشاورزان پیش از تاریخ بوده اند. امروزه بین ۱۱۵٫۰۰۰ تا ۱۲۵٫۰۰۰۰ زنبوردار تنها در ایالات متحده وجود دارد که اکثر آن ها به شکل تفننی به این کار اشتغال داشته و کمتر از ۲۵ کندو در اختیار دارند. در تمام ایالت های این کشور عسل طبیعی تولید می شود اما بیشترین میزان تولید عسل مربوط به ایالت های داکوتای شمالی، مونتانا، داکوتای جنوبی، فلوریدا و کالیفرنیا است.  

۴- زنبورها توانایی تشخیص چهره انسان ها را به نحوی دارا هستند بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۰ صورت گرفت، محققان توانستند به زنبورها آموزش دهند که بین چهره انسان ها با ویژگی های نزدیک به هم و دسته ای از تفاوت های بسیار واضح تمایز قائل شوند.

زنبورعسل

نژاد های معروف زنبور عسل Apis mellifera

1- زنبور عسل سیاه Apis mellifera mellifera

اصالتا نژاد این زنبور مربوط به اروپای جنوبی است ولی فعلا در فرانسه و سوئیس و هلند و بلژیک و تا حدی هم در انگلستان وجود دارد. تنها مزیت آنها این است که با خوردن غذای زیاد میتوانند شرایط سخت زمستان را تحمل کنند.

۲- زنبور عسل ایتالیایی یا زنبور عسل طلایی Apis mellifera Ligustica

زیستگاه اصلی این زنبور شبه جزیره ایتالیا است. این زنبور از نظر اندام کمی کوچک تر از زنبور عسل سیاه می باشد و رنگ آن معمولا زرد مایل به قهوه ای ست که این رنگ علت اصلی رنگ موهای بدن، به خصوص در نرهاست که به این دلیل آن را زنبور عسل طلایی نیز می نامند.

۳- زنبور عسل کارنیولان Apis mellifera carnica

این زنبورها در قسمت جنوبی کوه های آلپ و شمال بالکان و دره دانوب، یعنی، کشورهای اتریش، مجارستان، آلمان، رومانی و بلغارستان پراکنده می باشند. این نژاد از نظر ظاهری شبیه به زنبوران نژاد ایتالیایی می باشند.

رنگ بدنشان خاکستری مایل به قهوه ای است و موهای کوتاه و پر پشتی دارند. از مهم ترین ویژگی های این نوع زنبور عسل، آرام بودن آن می باشد که شاید بتوان گفت آرام ترین نوع در بین تمام زنبور ها می باشد.

۴- زنبور عسل قفقازی Apis mellifera caucasica

وطن اصلی این زنبور عسل به کوه های قفقاز بر میگردد و دارای رنگ بدن خاکستری روشن می باشد. ویژگی این زنبورها آرام بودن آنهاست  و تقریبا کمتر از دیگر گونه ها نیش می زنند.

این زنبورها به بیماری “نوزما” حساس هستند و به همین دلیل از زمستان گذرانی برخوردار نیستند حتی با اینکه مصرف غذای آن ها در این فصل زیاد است.

۵- زنبور عسل ایرانی Apis mellifera meda persica

وطن اصلی این نژاد زنبور، ایران می باشد. از لحاظ شکل ظاهری، سه حلقه ابتدایی شکم این زنبور، سیاه رنگ و باقی حلقه ها زرد متمایل به قهوه ای است. این نوع نژاد به زنبور نیش زن معروف است. این در حالی است که غریزه نیش زنی در این زنبور، معمولی می باشد.

زنبور عسل ایرانی از نظر مصرف غذایی بسیار قانع تر از نژاد های دیگر می باشد و مصرف غذای آن در زمستان بسیار کم است. این  زنبور در مناطق سردسیر، سرمای زمستان را به خوبی تحمل می کند.

این زنبور از نظر رشد جمعیت، در بهار خوب است و تا خرداد ماه به بیشترین شمار خود می رسد. تمایل نژاد ایرانی به غارتگری و تولید مثل زیاد، از ویژگی های نامطلوب این نژاد است.

اهمیت وجودی زنبورها

زنبورها با حرکات بدنشان با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند زنبورها با حرکات فیزیکی شان مانند ضربه سر که به گفته محققان می توان به معنای «توقف کردن» باشد یا رقص های پیچشی که می تواند نشان دهنده مکان قرار گرفتن لانه باشد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. 

ملکه زنبورها می تواند تا ۵ سال نیز عمر کند با طول عمری بیش از ۵ سال، ملکه زنبور عسل بسیار بیشتر از زنبورهای کارگر یا زنبورهای نر عمر می کند. در مقابل، زنبورهای کارگر تنها ۵ یا ۶ هفته زنده می مانند.

ملکه زنبورعسل روزانه بیش از ۲٫۰۰۰ تخم می گذارد یک زنبور عسل ملکه عموماً تنها زنبور ماده بارور درون کندو است که می تواند روزانه تا ۲٫۰۰۰ تخم بگذارد.

سایر مطالب :

اهمیت ژل رویال و روشهای تولید آن

ویژگیهای زنبور عسل

هر زنبورعسل کارگر تنها قطره ای کوچک از عسل کل کندو را در طول عمر خود تولید می کند میانگین مقدار عسلی که هر زنبور عسل کارگر در طول عمر خود تولید می کند یک دوازدهم یک قاشق چایخوری است.

زنبورعسل علاوه بر عسل مواد دیگری نیز تولید می کند زنبورها علاوه بر عسل تولیدات قابل توجه دیگری نیز دارند. آن ها موم را از طریق غده های شکمی خود ترشح کرده و از آن برای ساخت شانه کندو استفاده می کنند.

زنبورهای عسل همچنین ماده ای به نام «نان زنبوری» یا گرده خوراکی تولید می کنند که ترکیبی از گرده و عسل است. آن ها همچنین می توانند ماده ای چسبناک به نام پروپولیس تولید کنند. 

زنبورهای کارگر می توانند با سرعت ۳۲ کیلومتر در ساعت پرواز کنند به طور متوسط، زنبورعسل کارگر می تواند در حالت بدون بار، ۱۵ تا ۲۰ مایل را در یک ساعت بپیمایند. در پرواز بازگشتشان به سمت لانه، در حالی که همراه خود شهد گل، گرده یا آب دارند، سرعت آن ها کاهش می یابد.  

کلونی های زنبورها در سراسر جهان به دلیل تغییرات اقلیمی و دیگر فاکتورها در حال نابودی هستند تغییرات اقلیمی زنگی زنبورها را به شدت تهدید می کند.

بر اساس تحقیقی که نتایج آن در سال ۲۰۱۵ منتشر شده، تغییرات اقلیمی باعث کاهش در قلمرو جغرافیایی خر زنبورها در آمریکای شمالی و اروپا شده است. قلمرو برخی از این گونه ها تا ۳۰۰ کیلومتر نیز کاهش یافته است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما ( اینجا کلیک کنید )